Het Werkproces Crisiscommunicatie

Naar een verdere professionalisering van de communicatiediscipline

authors Hugo Marynissen
  Stijn Pieters
  Peter Mertens
  Benoît Ramacker
  Bert Brugghemans
journal Reeks Veiligheidsstudies (ISSN: )
volume 2015
issue 12. Zicht op first responders. Handboek bij het beheer van evenementen en noodsituaties in Nederland en België
section Artikelen
publicatie datum 13 octobre 2015
langue Dutch
pagina 267
abstract

Dit artikel zet een duidelijke visie neer omtrent het werkproces dat gehanteerd dient te worden om tijdens crisissituaties snel en adequaat te communiceren. Het is een blauwprint die zowel binnen de communicatiediscipline als door communicatoren bij andere (overheids)bedrijven en organisaties dient te worden toegepast. Het werkproces crisiscommunicatie (WPCC) is enerzijds ontstaan vanuit jarenlange observaties tijdens en evaluatie van reële en gesimuleerde crisisinterventies. Anderzijds is het onderbouwd met tal van wetenschappelijke inzichten die recent empirisch onderzoek ons aanreiken.
Het WPCC vertrekt vanuit vier uitdagingen die crisiscommunicatieteams moeten overwinnen willen ze hun noodzakelijke plaats binnen het crisisgebeuren verdienen en behouden:
– Het verdienen en claimen van een mandaat,
– Los komen van het buikgevoel en strategisch advies aanreiken op basis van verrijkte informatie,
– Crisiscommunicatie is pas effectief als ze aansluiting vindt met de mentale modellen van diegenen met wie men communiceert,
– Crisiscommunicatie is een apart vak met verschillende specialisaties.
Hiermee hopen de auteurs een aanzet te geven tot de verdere professionalisering van de crisiscommunicatie in België en Nederland.